Финансовите пазари са доста ефективни

Цените на различните активи обикновено събират по доста ефективен начин всички вероятности и обикновено е практически невъзможно да се борите наравно на пазара постоянно. Новите новини се появяват произволно, следователно са необходими, в случай че не разполагаме с вътрешна информация и обикновено се разпространяват едновременно към всички участници на пазара (или поне към всички, които имат власт да го уредят). Така различни изследвания (например Пиърс и Роли за макро данните през 1985, Джайн през 1988 или Чан относно ефекта на личните стойности през 2003) показват, че общото нагласяване на неочакваните новини обикновено се забавя между няколко секунди и няколко минути. Всичко казано е все по-вярно колкото по-ликвиден и прозрачен е пазара и колкото повече информация управлява.

Въпреки това понякога пазарът греши при възприемането на рисковете. Понякога се случва няколко пъти дневно. Друг път веднъж за цяла седмица. Понякога минават месеци без пазарите да сгрешат. Но преди или след това идва грешката. И тогава трейдърът се възползва. Както би казал Дж. Роджърс, работата на един трейдър е да седи да гледа тротоара, очаквайки, че на някого ще му падне банкнота, за да я прибере. Междувременно трейдърът може само да наблюдава тротоара.

Не е необходимо, следователно, да се поддържа отворена позиция постоянно. Най-добрите, какъвто и стил да използват (инвеститори с толкова различни стилове като Е. Сейкота, Г. Сорос, П. Линч, У. Бъфет, А. Костолани...) се споразумяват около едно нещо: за дълги периоди от време да разполагат с голямо количество налични пари. Защо? Защото просто не са намирали пари, хвърлени на тротоара. Защото пазарът не се объркваше при оценката на рисковете. Когато пазарът нагласява рисковете правилно към цената на един актив, единственият начин да търсим по-голяма рентабилност е да приемем по-голям риск. Въпреки това, когато се случи някой път пазарът да сгреши за същото ниво на риск, два актива имат различна рентабилност. И това е единствената възможност, която съществува, за да се правят пари на пазара. Защото за да се получи същата доходност като средната не си струва да се губи времето за анализ и стига да се индексира.

Съществуват множество стратегии, чрез които да се провери дали пазарът преоценява риска на един актив спрямо друг, който има същия риск. За леснота, обикновено се използва техническия анализ, макар че не са много операторите, които използват техники за относителна стойност. С валути, някои техники за относителна стойност обикновено имат много интересни резултати, като например да се изчисли нивото на RSI при различните валути (първо относно паричната им стойност описани от износи и след това относно други двойки валути) за да се провери по този начин относителната сила на едните срещу другите. Също така можем да се базираме на фундаменталния анализ или на макро анализа, ако обикновеният е много по-сложен. На първо място, защото броят на вероятностите, които влизат в игра е огромен. На второ място, защото споменатите стойности обикновено се обвързват едни с други, така че промяната само на една може да промени целия сценарий. Във всеки случай, най-добрата идея е комбинация от двете. Колкото и да ни харесва техническия, не можем, нито трябва да пренебрегваме основите, които движат и чертаят графиките. Често да се знае защо се случва е предимство, което ни ползволява да намираме пари на тротоара.

Въпреки това, която и техника да използваме само едно нещо ще ни позволи да постигнем успеха: търпението. Търпението е дейността, която ни помага да преодоляваме трудности, за да можем да постигнем нещо в бъдеще. С търпение се отказваме от нещо сега, за да се насладим на нещо по-голямо по-късно. С търпение са се издигали стени и са се изкачвали по-високи планини. Търпението и любопитството, а не алчността, както защитаваше известния Геко във филма за Уол Стрийт - това са основите на науката и на развитието на човека.

На финансовите пазари е лесно да изгубиш търпение. Адреналинът, с който нашият ум награждава състоянието, в което влиза нашето тяло преди да направи още една крачка към несигурността, ни кара да оперираме. Парите ни горят в сметката. Коства ни да наблюдаваме рисковете, изгаряме положителните характеристики на решението, което ще вземем. Това, което при друга възможност или в демо сметкаата би било нещо скромно подходящо, се превръща в нещо сигурно. Когато сме в това състояние, най-добре е да не оперираме. Да изключим компютъра, да излезем да се поразходим. Да поспим, да поспортуваме. И да се върнем със свежа глава. Обратното ще бъде да рискуваме нашия основен работен инструмент: парите. Бихме се превърнали в рицар без меч, във вражеска страна.

Не се случва нищо, ако не сте пила. Само за да се превъзмогнат комисионните е необходимо операцията ни да е сполучлива, поне докато направим брейк-ивън. Това означава че всичките ни операции на пазара започват със загуби. Важно е да се запомни това. Не трябва никога да пренебрегваме мъни мениджмънта и да  добавим, че търпението е изключително съществено за контрола на риска, който ще поемем на всяка позиция (position sizing). Не можем да довършим, по никакъв начин, анализ, какъвто и да е, без да знаем точно какви пари ще заложим в същия.

Понякога изглежда, че да се каже това, е да настояваме отново и отново на същото. Но изглежда, че на инвеститорите им е трудно да разберат, че анализа е толкова важен, колкото мъни мениджмънта. Хора с голяма интуиция не оцеляват на пазара, ако нямат подходяща стратегия за контрол на парите. В този смисъл можем да научим много от професионалните играчи на покер. Не са големи играчи само като отгатнат личностните качества на членовете на масата, а защото знаят да премерват залозите, които правят на всяка ръка. И това е единствената формула на успеха.

За да завършим, няма по-подходящо от думите на Р. Киплинг: "Ако можеш да се задържиш когато всички около теб губят главата си и затова те обвиняват, ако можеш да се доверяваш на себе си когато всички се съмняват в теб, но признаваш също така съмненията си; ако можеш да чакаш без да се умориш от чакане [...]. Ако можеш да запокитиш в ъгъла всичките си победи и да ги рискуваш на ези или тура и да изгубиш и да започнеш на ново от начало и никога да не кажеш нищо за това, което си изгубил [...] тогава е твоя Земята и всичко, което я населява и още нещо - ще бъдеш Мъж, сине мой".