Инвестирането е професия

Преди да започнем с инвестиционните стратегии, ще разгледаме психологическите аспекти на играта, наречена инвестиция. Знам, че тази тема отегчава до смърт болшинството инвеститори; въпреки това психологическите аспекти на инвестирането са тези, които предопределят успеха или провала им. Моята гледна точка за психологията на инвестирането е малко по-различна от тези, които Вие можете да намерите в обичайните книги по инвестиране.

Много от тези, които искат да бъдат професионални инвеститори ми се обаждат или ми пишат, за да ме питат едно и също:

"Искам да оставя работата си и да живея от инвестиране. Какво ми предлагаш да направя?". Повечето инвеститори просто не разбират. Инвестирането е професия и като всяка друга професия ще Ви отнеме години и години, за да я научите и оперативен опит, за да я владеете.

Всички търсят краткия път. Вярват, че могат да се превърнат в инвеститори на пълно работно време просто като купят последния или най-мощния инвестиционен софтуер, като посещават инвестиционни семинари или като биват тренирани от псевдо инвестиционни експерти. Професионалните лекари и инженери са тези, които най-много искат да правят това. В моята практика лекарите и инжинерите са най-големият процент професионалисти, които искат да оставят сегашните си поприща и да преживяват от инвестирането. Въпреки това и двете професии изискват много години обучение и тренировка. Тогава Защо те си мислят, че могат да навлязат толкова лесно в професията на инвестирането и да заживеят от нея?

Инвестирането е като всяка друга професия, която изисква специално умение. В моя случай превръщането ми в учен, инженер или компютърен програмист никога не ми е хрумвало, тъй като не притежавам аналитични или математически способности. Също така не бих могъл да се превърна в автомеханик или машинист, тъй като нямам механически умения. Не мога да рисувам, пея или да свиря на никакъв музикален инструмент, следователно това ме спира да се превърна в човек на изкуството, в рок певец или член на някой оркестър. Бях добър играч на топка, но когато вече навърших годините се оказа, че не мога да дриблирам толкова силно или толкова бързо като играчите, които евентуално го правят в професионалните лиги.

Mind over Markets е книга, написана от Джеймс Далтън, Ерик Джон и Робърт Далтън, има най-подходящите коментари, които сте виждали за избора на професия. Тази книга споменава, че в началото на живота ни идентифицираме качествата, които притежаваме и така избираме нашите професии, съгласно тези умения. Докато има много начини да се развият тези качества (когато избираме професия) чрез образованието, тренировките и опита, зрънцата трябва да бъдат засети, ако искаме да ги видим да растат. Ако четете книгите за маговете на инвестирането на пазарите от Джак Швагер, Вие ще забележите, че почти всички интервюирани инвеститори са се интересували от инвестиции от ранна детска възраст.

Обикновено така се случва с хората, които успяват в живота. Те знаят в началото на живота си това, което искат да правят с него и концентрират цялата си енергия, за да достигнат целите си.

Но не се чувствайте обезсърчен, ако Вашия интерес в инвестирането не е съзрял. Не намеквам в никакъв случай, че е невъзможно да бъдете успешен инвеститор, ако започнете през тридесетте, четиридесетте си години или дори по-късно. Познавам и съм слушал от успешните инвеститори, които са били въведени в инвестирането когато са били навлезли в професионалната си зрялост.

Защо толкова инвеститори губят?

С течение на годините се запознах с хиляди инвеститори, търсещи уклончивата мечта да живеят от инвестирането. Този контакт с обществото ми е дал няколко ценни ключа за причината, поради която толкова завършват инвестиционните си кариери на червено; защото на болшинството им липсва необходимото познание за пазарите или за тях самите, следователно не са способни да развият жизнена инвестиционна стратегия.

Мостът между познанието на пазарите и на нас самите е широк инвестиционен опит с реални пари. Само чрез този опит можем да разберем логиката зад академичното познание, което сме попили и спечелили за нас и така да открием дали сме психологически годни за тази игра. Когато разберем логиката на пазарите и нашите силни и слаби страни, тогава ще можем да застроим продължителна инвестиционна стратегия.

Историята на следния инвеститор ще Ви илюстрира по-добре този въпрос. Веднъж се запознах с човек, който когато не работеше обичайната си работа, която беше компютърен програмист, използваше всеки час от живота си в продължение на 8 години да изучава пазарите. Той прочете всички книги, купи всички системи и посети всевъзможни семинари. Похарчи почти 125,000 долара в жаждата си за познание на пазарите. Голямата част от това време го използва за проучване и в изпробване на стратегиите си, за да може по този начин да оформи цялото си придобито познание в собствената си методология на инвестиране, тъй като всички книги, които беше чел, са наблягали в нуждата да развият инвестиционен стил, който се съгласува с личността му.

След 8 години търсене, този човек накрая повярва, че е развил това, което е търсил, перфектната система. Впоследствие се отказа от работата си и започна да живее от инвестирането. След 6 месеца той не само загуби целия си инвестиционен капитал и доживотните си спестявания, но също и парите, които беше отделил за пенсия. Той не беше подготвен за психологическите аспекти на играта на инвестирането.

Търговията с рискове, съкращаването на загубите и това да се оставят печалбите да текат бяха неща, на които книгите не можеха да го научат. Тази история не е единствен пример. Срещнах се със стотици инвеститори, които лесно бяха похарчили стотици хиляди долари, като се опитваха да научат теорията на инвестирането, но въпреки това бяха инвестирали много малко или почти нищо от времето си като се опитват да завладеят механиката на инвестирането с реални пари.

От друга страна се запознах с много инвеститори, които бяха прекарали много години от живота си инвестирайки, обаче никога не посветиха толкова време да научат теорията. Един инвеститор на фючърси, с когото се запознах, беше оперирал 4 години, но без никакво познание за опциите и това как изтичането им влияе на движението на цените.

Успешното инвестиране е акумулативен процес, който изисква дългосрочно отдаване, през което ще видите прогреса си на етапи, от начинаещ до експерт. Тази еволюция изисква години, не месеци, няма кратки пътища. Най-доброто обяснение на тази тема може да бъде намерено в преди това споменатата книга (Mind over Markets), която обхваща същността на инвестирането.

Някои сигурно ще опровергаят, че години след като бях изучил пазарите и години след като бях инвестирал в пазарите, те все още нямат нищо за показване от усилията си. Виновникът в тези случаи е неспособността да се управлява риска и несигурността. От рисковата страна, Вие трябва да балансирате и двете, да приемете риска с контрола на същия. Имам предвид този деликатен баланс на рисковите аспекти е тема, която започва в детството, тъй като за много хора отношението към риска е създадено в младостта. От това отношение, може да се отгатне дали ще имаме успехи или провали в инвестиционната игра.

Много инвеститори се страхуват от риска. Този страх към риска се явява също така чрез неспособността да се натисне спусъка, за да се осъществи инвестицията. Инвеститорите, които се страхуват от риска, ще инвестират само ако слънцето, звездите и луната са перфектно подредени; това, което искам да кажа е, че ако не е перфектно всичко, те няма да инвестират. Веднъж навлезли в инвестирането, тези супер внимателни инвеститори ще бъдат лесно извадени от играта просто от стреса да бъдат вкарани в нея. Вярно е, че инвеститорите, които се страхуват от риска никога няма да стигнат до банкрут, нито ще загубят много пари като инвестират, но е много възможно да прекарат остатъка от живота си без да достигнат до някъде.

Друга част от темата за риска са залагащите, които инвестират с хазартен ум. Тяхната инвестиция обикновено се характериризира да правят прекалено много операции или да правят много големи залози в най-неподходящите моменти. Нямат проблем да поемат риска, но ще се самосъсипят с малкото му контрол. Считайте го за дадено, контролът на риска е това, което разделя инвеститорите от спорта, с който се инвестира професионално на тези пазари.

Всеки вид инвестиция носи риск, една несигурност и някое неочаквано събитие. Въпреки това много инвеститори няма да приемат тази реалност. Те ще прекарат остатъка от инвестиционните си кариери търсейки някакъв начин да елиминират всички рискове. Те са същите инвеститори, които са толкова лесно манипулирани от търгашите на мечти, които проповядват ред на пазарите и промотират методи, за да предскажат бъдещето на цените. От друга страна, успешните инвеститори ще приемат различни възможности, безпорядъци, дисбаланси и хаос и те ще съумеят да развият стратегиите си, които ще търгуват с тези несигурности.