Изповедите на един трейдър

Като много хора, влязох в света на Трейдинга като очаквах да направя бързи пари, изкарах няколко дистанционни курса, отворих реална сметка, която очевидно изгубих, и така започнах странстванията си в трудния свят на трейдинга. Не беше лесно, много пъти бях на косъм да го напусна, след това отново влизах в него с повече сила и желание, но беше много трудно. Беше най-трудната отсечка в живота ми, оттогава минаха повече от 6 години, днес гледам с носталгия онова време и всеки път когато имам възможност да говоря с новобранци в Трейдинга, наблягам, че в Трейдинга пътят е труден, суров, но наградата е голяма.

Преди 6 години щеше да ми хареса някой да ме посъветва, да ми обясни толкова неща за трейдинга, но не стана така, на този пазар малко хора ти казват нещата такива каквито са, малко са тези, които обрисуват реалността на Трейдинга с думи. Аз ще се опитам да го направя в тези признания и очаквам, че Вие ще ги вземете предвид.

Всички, които започваме в света на Трейдинга влизаме като си мислим да придобием свещената стратегия, която да ни даде големи ползи и отстраняваме определени "детайли", тези детайли накрая свеждат реалната ни сметка до нула. За какви детайли говоря? Емоционалния контрол и адекватно управление на риска. Новопосветените в трейдинга се опитват да минимизират тези 2 компонента, но тук им казвам, че тези 2 компонента са най-важното в Трейдинга, те са основата на успеха, една добра стратегия е идеална, но се постига с времето, техническите познания се научават бързо, но да се научи емоционалния контрол и адекватното управление на риска е тежка задача, трудно е и може да отнеме години на някои, а на други целия им живот.

Учениците ми ме питат дали емоционалния контрол може да се преподаде, отговарям им, че не, може да се внуши, да, но е трудно да се преподаде, всичко зависи от ученика, предразположението му да абсорбира чуждия опит и своето себепознание. Себепознанието е основно, ако Вие не се познавате никога няма да овладеете трейдинга, да бъдете постоянно успешен във времето, Вие трябва да познавате себе си, да познавате силните и слабите си страни в Трейдинга, и на база на това да решите какъв вид Трейдър искате да бъдете, да решите в какъв кръгозор на времето искате да работите. Това не е лека задача. На мен ми струваше 2 години да го разбера, отворих реални сметки, загубих собствени пари, оперирах с графики от 1 минута, от 5 минути, от 15 минути, от 30 минути, трудно ми беше да затворя губещите операции, трудно ми беше да приема загубите, разтягах моя стоп лос, и превръщах загуби от 30 пипса в загуби от 100 пипса, също ми струваше усилия да затворя печелившите операции, ако печелех 40 пипса, затварях тази операция дори когато системата ми не ми го показваше, в болшинството от случаите печалбите от 80 пипса се превръщаха в само 40 пипса, заради тревожността ми.

Какво ми ставаше? Е, тревожността и страха преобладаваха в Трейдинга ми, с времето се научих да правя ДОБЪР ТРЕЙДИНГ. Какво е добър Трейдинг? Е, това е точка, в която трейдърът не се тревожи дали е спечелил или изгубил при една операция, в която му е все едно дали ще спечели 100 пипса или ще загуби 50 пипса, в края на краищата това са вероятности, само е заинтересуван да прави добър Трейдинг и да бъде дисциплиниран със състемата си. Лесно ли е да се стигне до това ниво? Не е, но също не трябва да ти струва години и хиляди долари, можеш да започнеш да се образоваш, да не се доверяваш на онези, които те карат да отваряш бързо реални сметки, човек трябва сам да отвори реална сметка и само, ако се чувства наистина сигурен и когато сте получили постоянни резултати след 4-6 месеца в демо сметки.

Както казвах, себепознанието е пътя за да правите ДОБЪР ТРЕЙДИНГ, изглежда труден и е такъв. Болшинството от хората, които влизат в света на трейдинга, го правят с надеждата да спечелят много пари, трейдингът привлича хората, обичащи риска и отблъсква консервативните. За съжаление любителите на риска не умеят да управляват емоциите си при Трейдинга и накрая поглъщат сметките си. Как любител на риска може да контролира емоциите си? Ето едно голямо противоречие, и това е една от причините, поради която съществуват толкова малко редовно печелещи във времето трейдъри. Въпреки това, съществуват изключения от правилото. На някои трейдъри им е вродено да управляват емоциите си, други (повечето) се научават да ги контролират с времето и опита.

Някои ще кажат, че съм много суров като говоря така, ех, добре, това е релността, която изживях в трейдинга и очаквам, че Вие, приятелю читател, да обърнете внимание на думите ми. И не се оставяйте да Ви повлияе мръсната реклама, в която ви говорят за рентабилност от 30%, 40%, 50% месечно или от онези, които Ви карат да отваряте бързо реални сметки. Запомнете, че единственият човек, който е загрижен за добруването Ви, сте самия Вие и никой друг, така че се образовайте.

Вие трябва да решите кой желаете да бъдете, вечния губещ или да вървите по пътя на ДОБРИЯ ТРЕЙДИНГ, да се образовате адекватно и да развивате характеристиките, за които споменах. От Вас зависи успеха или провала в света на трейдинга.