Това, което никой няма да ти каже за Форекс

Това, което никой няма да ти каже за Форекс:

•    Истинската ти доходност през последните поне 2 години.

•    Всички пари, които сте изгубили от началото на Форекс.

•    Колко време ви е отнело да разберете трейдинга.

•    Дали днес един трейдър печели или не.

 

Това, което много хора ще ти кажат:

•    Имам много опит на Форекс.

•    Печеля добри пари на Фокрес.

•    Стратегията ми на Трейдинг има невероятно добра ефективност.

•    Трейдингът е лесен, трябва само да имаш добра стратегия.

 

Ще ти кажа, че:

От 6 години съм в света на Форекс, първият ми контакт с думата Форекс беше през последната ми учебна година в университета, един професор по финанси говори за Валутният пазар и неговия потенциал за бизнес, което привлече много вниманието ми, проучих темата и видях Трейдинг платформи, но след това от времеви съображения се оказах в други премеждия. След време като завърших образованието си по индустриално инженерство започнах да работя в местна фирма, след няколко месеца отново имах контакт с Форекс, този път навлязох много в темата, отворих демо сметка и започнах да оперирам в нея, имах доста обещаващ първоначален успех и мечтите за собствената ми фирма започнаха да изникват. След 3 месеца успех на демо сметки, се отказах от фирмата където работих и опитах да отворя малка реална сметка. Най-очевидните резултати бяха разочароващи. Разбрах бързо, че да оперираш с реална сметка е много по-различно от това да оперираш с демо сметка. Опитах да карам дистанционен курс на Форекс, около 2 месеца след като бях научил многожество необходими технически идеи, отново отворих реална сметка. Този път споменатата сметка можех да я управлявам по-добре, накарах я да порасне с 120% за един месец, което за мен беше страхотно в този момент. Тогава печелех на сигурност и доверие, чувствах се много сигурен с всички технически познания, които бях научил и които продължавах да уча докато не дойде деня, в който лошото управление на риска ме накара да намаля сметката си на 20% от първоначалната сума.

След това минах през същия порочен кръг през повече от 1 година, винаги допусках грешки заради управлението на риска или заради липса на емоционален контрол. Въпреки това мислех, че грешката на трейдинга ми се намираше в стратегията ми. Прекарвах дни търсейки нови стратегии за да подобря трейдинга си, за да подобря тази бариера, която си бях сложил и с времето разбрах, че грешката на трейдинга ми не идваше от стратегиите, а от мен.

От липсата ми на емоционален контрол, защото нищо на този свят не ме беше подготвило за извършване на Трейдинг. Нима е толкова трудно? Да, иронично е, лесно е за научаване и е трудно за изпълнение. Това е борба срещу самия теб, срещу твоите страхове, опасения, вътрешни конфликти. Това е умствена война, в която трябва да преподредиш главата си, за да намериш адекватните параметри, които ще те накарат да функционираш адекватно в Трейдинга. Нищо на света не е подготвило болшинството от Вас, приятели читатели, за трейдинга, защото за да бъдете успешни в трейдинга трябва да превъоръжите менталния чип на мозъка си. Това е причината, поради която толкова интелигентни и способни хора, професионалисти, инженери, лекари, адвокати, журналисти, публицисти се провалят в трейдинга.

След като бях разбрал това, се посветих на това да тренирам емоциите си, да мисля за трейдинга по друг начин, да не мисля за пари винаги когато осъществя трейд, само исках да правя добър трейдинг, добри или лоши операции, няма значение, само добър Трейдинг. Какво е добър трейдинг? Да бъдеш стриктен с правилата си и гъвкав в очакванията си. Болшинството трейдъри работят наобратно: Гъвкави с правилата си и стриктни в очакванията си. Това е причината, поради която накрая винаги губят.

Вие, приятелю читател, който прилежно сте стигнал до тези редове, ще се попитате, толкова ли е трудно да се научите да правите Трейдинг правилно? Бих казал да за болшинството от хора, а на мен лично ми струваше време, пари, мъки и страдания. Но също така трябва да кажа, че доставя удоволствие когато успеете да разберете това и когато всичко протича по естествен начин.

Съветът ми, драги читатели е, че не трябва да очаквате да имате дълги или травмиращи преживявания в трейдинга, за да станете един ден успешни трейдъри, защото времето също не е гаранция за успех. Запознах се с трейдъри, които никога не станаха постоянно печеливши. Ако Вие искате да правите Трейдинг, образовайте се в 3-те основни стълба на Трейдинга:

•    Добра психология на трейдинга.

•    Управление на риска.

•    Оптимална стратегия на трейдинг.

Сега ще Ви покажа 2 практични случая на трейдинг, които показват класически грешки, където липсата на стълбовете на трейдинга е латентна.

Случай 1

Фернандо Торес, отваря операция за покупка на EUR/USD на графики от 4 часа. След няколко периода споменатата операция печели 200 пипса, системата му за трейдинг не му дава никакъв изходен сигнал и Фернандо вярва, че в тази операция може да спечели още няколко пипса, въпреки това двойката дава обрат и започва да пада, 200-те пипса печалба намаляват до 0. Фернандо, притеснен от това поведение на пазара, решава да затвори операцията, въпреки че все още няма изходен сигнал, но той няма да позволи да изгуби дори един пип от операция, в която е печелил 200. Фернандо затваря операцията, след няколко минути двойката възвръща тенденцията на покачване и се качва на 400 пипса. На Фернандо не му остава нищо друго освен да наругае пазара.

Грешките на Фернандо? 

•    Главната му грешка се крие в недостатъчния емоционален контрол. Винаги когато Фернандо осъществява дадена операция трябва да осъзнае риска, който крие, да приеме емоционалния и паричен риск, които една загуба или печалба могат да му генерират. Ако загубата на пипсове в една операция може да му докара неприятности, тогава не трябва да прави трейдинг. Ако ще прави трейдинг, трябва напълно да осъзнава рисковете и така когато обстоятелствата в трейдинга се влошат, те няма да нанесат щета на душевното му състояние. 

•    Ниският емоционален контрол кара Фернандо да затваря ненужно една операция. Всички трейдъри трябва да имат правила. Основно правило е да се излиза от губеща операция когато достигне стопа, който трейдинг системата ни управлява или когато нашата стратегия ни даде сигнал за излизане от пазара - което се случи първо. Фернандо, обаче, излезе от една операция, движен от гнева си срещу пазара. Един трейдър трябва да бъде стриктен към правилата си и гъвкав в очакванията си (на пазара може всичко да се случи).

Случай 2

22/05/2010 10:06gmt

Лионел току-що затваря операция със загуба от 50 пипса. Системата му на трейдинг му донася 2 последователни губещи операции.

22/05/2010  14:34gmt

Системата му предоставя вход за покупка на EUR/JPY. Лионел прибързва и отваря споменатата операция, но с двойно количество лотове от обикновено, с цел да се възстанови от предишните загуби. Въпреки това, двойката бързо започва да пада. Това кара Лионел да се чувства зле, започва да мисли, че пазара е срещу него, но той няма да му позволи да изгуби този път. 3 последователни губещи операции - НЕ!

22/05/2010  16:39gmt

След няколко периода двойката стига до нивото, където Лионел е сложил стопа на споменатата операция (50 пипса), но Лионел не е склонен да изгуби. Освен това той име доверие в споменатата операция и в това че EUR/JPY ще се качи. Деактивира стопа и е склонен да изчака докато двойката спре да пада.

22/05/2010  19:07gmt

След няколко периода, това което е трябвало да бъде загуба от 50 пипса, сега е загуба от 160 пипса. Лионел се отказва като няма друг избор, освен да затвори операцията ругаейки пазара.

Грешките на Лионел?

•    Както в предишния случай на нисък емоционален контрол, Лионел не е поел рисковете, които включват извършване на Трейдинга. Освен паричните рискове при Трейдинга, емоционалният риск е по-важен, защото той ще бъде този, който ще контролира нашите действия.

•    Отново Израза: "придържайте се към правилата си и бъдете гъвкави в очакванията си" - казва много в този пример. Ако Лионел има система на трейдинг и правила за стоп, трябва винаги да ги изпълнява. Емоциите му не могат да контролират Трейдинга му, защото ще се окаже катастрофално.

•    Лионел показва лошо управление на риска, слага повече лотове в една операция, може да се окаже в някой трейд, но в други ще има катастрофални резултати. Извод: Никога да не повишаваме броя на лотовете в операциите си. Още веднъж: да се придържаме към правилата си и  да бъдемгъвкави в очакванията си.

Драги читателю, ако Вие искате да направите от Трейдинга своя професия или искате да бъдете регулярен победител, образовайте се и се подгответе за едно от най-трудните и благодарствени предизвикателства, които ще имате в живота си. Успехът или загубата зависят единствено от Вас.