Не бива да се оставя отворено. Затова се нарича интрадей

Хората винаги ме питат: "Кое е най-важното качество за човек, който търгува?" Обикновено те се изумяват от отговора ми на една единствена дума - ДИСЦИПЛИНА. В опита ми да обуча хиляди хора да търгуват в интрадей, открих, че най-решаващият фактор за успеха не е обучение, аналитично умение, толерантност към риска или нещо подобно. Решаващият фактор в 99.9% от случаите е дисциплина - дисциплината да следвате правилата на ежедневния трейдинг, от който най-важното е да не се оставяте отворени от ден за ден.

Нарича се интрадей по някаква причина и, между другото, причината не е защото правим операциите през деня. Почти всички инвеститори правят операциите си през деня. Причината, поради която се нарича "интрадей" е защото отваряме и затваряме всички позиции през същия ден на операции. С други думи, един истински оператор в интрадей започва деня си без отворени позиции, прави операции през деня и завършва деня както е започнал, без отворени позиции и без изключения.

Разбира се, че това е едно лесно за следване правило когато човек печели пари. Когато операциите му показват положително завръщане, няма да има проблеми да прибере печалбите си и да затвори позициите си в края на деня. Това е логично. Въпреки това, става все по-трудно да се следва това правило, ако означава да се затвори губеща позиция и да се понесат загубите. Например, да кажем, че Вие сте купил договор следобед в поддръжката на пазара, като очаквате да го продадете когато се съвземе до нивото си на съпротивление преди края на деня. Но по някаква причина, пазарът е нарушил нивото си на поддръжка и сега, да кажем, губи $500 в тази операция докато затварянето на деня приближава.

В този случай, би било изкушаващо да се поддържа отворен договора с надеждата да възстанови обичайната си форма на трейдинг при отваряне на следващия ден, като го остави поне без печалби или загуби. Вътрешен глас в главата му ще каже: "Вижте какво, защо да затваряте губещата Ви позиция, ако можете да я превърнете в печеливша, ако изчакате още един ден?". Не обръщайте внимание на този глас! Това е гласа на финансовия крах.

И ако Вие мислите, че съм прекалено драматичен, не съм. Виждал съм резултатите на трейдърите, които послушаха и обърнаха внимание на този глас. Мой приятел изгуби около $1000 за ден, което беше необичайна загуба само за една сделка за него. Въпреки това, вместо да си вземе лекарството, в края на деня на операциите, си помисли: "Защо да не поддържам отворена позиция от ден за ден и да видя какво ще се случи при отваряне? Не мисля, че ще стане много по-зле, нали?". Сгреши напълно.

След отварянето излязоха икономически доклади, които повлияха още повече на този пазар. Тези новини накараха позицията на приятеля ми да се влоши и видя как позицията му от $1000, която губеше, стана $2000 отрицателна. Приятелят ми беше отчаян, но въпреки това имаше "смелостта" да се задържи позицията.

Сега бих искал да кажа, че това беше края на една тъжна история, но не беше. Отчаян, защото искаше да си върне нещо от инвестицията си, той вложи повече инвестиционен капитал и купи повече сделки на по-ниска цена с надеждата, че едно малко покачване ще му осредни загубата. През следващите дни, пазарът падна и падна много, докато приятелят ми остана напълно съсипан. Защо? Защото реши да остане с отворена позиция, за да избегне малка загуба.

Сега, не го приемайте зле. Това ниво на загуби няма да се случва винаги когато се остане с отворена позиция. Проблемът е, че не трябва да се случва през цялото време - само да се случи веднъж, ще е достатъчно, за да свърши с всичките Ви доживотни спестявания. Това е причината дисциплината да е толкова важна при операциите в интрадей. Дисциплината да се избегне изкушението за очакване "още един ден" може да направи цялата разлика на света.