Да играеш пасианс, пазарът не носи вината

Смятам, че всички в даден момент на нашия трудов живот или в някой ден на нашия работен ден сме играли пасианс, който може да се намери на практически всички компютри на един офис или дом. Това е с цел да се освежи ума или пък да се убие малко време докато чакаме нещо или някого или пък като игра, на която придаваме значение като търсим винаги да подобрим нашия личен "score". По този начин като играя на пасианс мога да се отдалеча малко от новините, които предлага пазара и които бомбардират ден след ден. Мога да се освежа и да избегна да мисля за опори или съпротиви или за котировъчни цени и т.н. и т.н.

По този начин отварям прозорец на играта и се разстила на монитора ми първата ръка за решаване. Обикновено идеята на пасианса е да можете да сортирате картите с еднаква боя според реда на числата, който имат, като се започне от асата и се завърши с царя, всяка от 4-те бои. Това се прави от 7 колони, които се разстилат на масата, които се увеличават в една купчина отляво надясно като оставят последната карта отворена и остатъка са затворени. За повече информация за правилата на пасианса, нека читателят да отвори прозорец на своя монитор и да ги прочете със съответната помощ.

Така, лично аз се опитвам да направя най-интересната игра от това, което обикновено натрупвам точките си от всяка ръка, която играя за да наблюдавам изпълнението си. Също така и да избера и да извадя три карти за всеки избор на тестето (стил на оценяване "лас вегас"), всичко това с цел да направя възможно най-сложната игра и да мога да концентрирам повече вниманието си в нея. По този начин да забравя въпроси, свързани с пазара.

Като се започнах с първата ръка на играта ми хрумна идеята, че наистина играта на пасианс е много подобна на валутния пазар. Има много фактори, които действат по подобен начин както на една ръка на пасианс, така и при операция, която извършваме на пазара, но преди да навлезем по-надълбоко в споменатата идея, ще завърша като опиша малко повече играта на пасианс.

Както казва самото име на играта, споменатата игра е пасианс. Човек не играе срещу друг опонент (макар че понякога така си мисли, което ще видим по-нататък), идеята е, че може да открие картите, които излизат от тестето. По този начин може да ги разположи върху масата, за да ги постави след това на съответната им колонка и така да печели точки. Всеки път когато играчът разпредели картите, играта "взима" 52 точки да го направи. Въпреки това, винаги когато играчът може да постави карта в колоната, на която отговаря печели 5 точки. Като се вземат тези последни данни и като се помисли, че едно тесте карти има 4 бои и всяка боя се състои от 13 карти, и че стойността на всяка карта е 5 точки, това се приравнява на печалба от 260 точки всеки път когато играчът изпълни играта като успее да разпредели всяка от картите в съответната й боя.

От всичко казано можем да извадим няколко заключения за играта:

- Играчът не трябва да победи опонент.

- Играч може да спечели точки дори когато не успее да попълни цялата игра, т.е. може да се отбележат 5 точки за всяка карта, която успее да постави в една ръка.

- В пропорции, всяка игра, която печели представя сумата от точките на 5 игри, които трябва отново да се отворят (260/52=5)

- От предишната точка не се споменава, че точките, които играчът може да спечели на карти, които поставя дори и когато трябва отново да раздаде ръката.

- Един играч може да спечели само една игра и да изгуби 5 и дори така да е на печалба, само като може да постави във всяка губеща игра един минимум от само 11 карти (11*5 = 55-52=3). Споменатото правило може да се приложи на всички губещи ръце.

Ако наблюдаваме играта на пасианс от перспективата на предишните точки, започвам да се съмнявам, че както е възможно тогава в своето болшинство хората не успяват да натрупат важни точки, когато играят на пасианс, а се случва точно обратното при натрупване на отрицателни точки. Изречение като предишното лично наподобява много на това, което се случва на валутния пазар (като по този начин пропускам целта си да не тежа повече на пазара). Ако пазарът предложи толкова и понякога изключителни възможности, как е възможно тогава болшинството от хората да се проваля при опитите?

Като се използва малко от примера на играта на пасианс, би ми се искало да наблегна на някои точки, за да Ви накарам да разберете идеите за валутния пазар и така да посея в читателя намерението да има друга перспектива по въпроса.

Вероятността следващата карта да е асото, което ни трябва

Човек като играч при раздаване и разбъркване една ръка в играта на пасианс не може да упражни никакво влияние върху това как са поставени картите в тестето. По подобен начин човек като валутен оператор не може да определи някакво движение на пазара (стига да не е оператор с големи количества пари в своята сметка), по този начин като малки оператори упражняваме същото влияние, което се упражнява при разбъркването на тесте карти. Сигурно съществува, но не е определящо за пазара.

От предишната гледна точка изпъква важен факт и както при една ръка на пасианс, отварянето на една операция е единственото, което можем да направим, за да работим с вероятностите, които ни се представят, вероятността, че следващата карта, която се появи от тестето ще бъде асът, който ни трябва или пък вероятността, че следващото движение на еврото ще уважи или не важната опора или съпротива.

Валутният пазар е голям глобален и световен пазар, на който могат да взаимодействат хиляди или милиони хора едновременно. Милиони хора с дълги позиции и едновременно милиони хора с къси позиии съгласно същата валута. В същото време хиляди хора излизат от пазара в дадена минута, хиляди хора влизат в следващия или предишния момент, а да не говорим за операторите, които очакват да купят или продадат същата валута, всичко едновременно, в динамика, за която е невъзможно да се определи непосредственото бъдеще. Заради това ни остава да помислим, да направим догадки, да вземем предвид вероятността на следващата обиколка на една двойка и да действаме впоследствие.

Имаме нужда от (и желаем) 4 спатии, имаме само 4 купи

Важно е да се има предвид, че човек трябва да работи на пазара в условията, които той ни предлага. Ако имаме движение нагоре с добре дефинирана тенденция, най-разумното би било да оперираме по дългата страна на пазара, като купуваме споменатата валута. Да очакваме да получим добри резултати, като оперираме срещу тенденцията, обикновено като оперираме срещу преобладаващите условия на пазара, това ни дава като резултат намаление в нашата сметка.

Ако пазарът ми предложи сложна ръка и не ми покаже картите, които ми трябват, от мен зависи да се възползвам от това, което човек може да идентифицира. Ако пазарът ми предложи да осъществя движения между картите с 4 спатии, но на мен би ми се доискало да оперирам с 4 купи е трудно ръката ми да получи точки (да не кажа невъзможно).

Този цар на пики, който ни се изплъзна от погледа

Както на пазара така и при всяка ръка на пасианс, е важно да сте внимателен към движенията, които могат да се извършат. Моят опит в играта на пасианс ми е показал при няколко случая, че е необходимо да се вземат картите и да се приложат движенията сред тях в точния момент, не преди това, не и след това, тъй като да се изгуби възможността да се използва опредлена карта, може да съсипе остатъка от ръката. Затова човек трябва да съзнава този факт и да внимава за възможностите, които ни дават картите.

На пазара е също толкова важно да се внимава за движенията, които прави пазара, да изгубите възможността за печалби или пък да влизане в добра операция само поради факта, че някакво разсейване ни кара да пропуснем карта, която няма да се повтори в тази ръка. Или което е още по-лошо, да не се вземе операция заради простия факт на страха или на съмнението, което съществува в нас, едно невнимание е по-малко "скъпо", отколкото да не действате от страх, при условие, че в този последен случай съзнаваме какво се случва. Нещо, което не се случва заради разсеяност и заради същата цена да не действа впоследствие на това, което виждаме или откриваме на пазара обикновено е много по-висока в нас когато виждаме, че сме имали право.

Имам лош късмет... картите са срещу мен

Понякога както в играта, така и на пазара обикновено човек има "лош късмет" и обикновено се опитваме да обвиним било то тестето или пазара, което е напълно грешно.

Обикновено се случва човек когато губи ръка на пасианс да предпечите да разбърка отново, да понесе загубата от разбъркването (да се намалят 52 точки от натрупания резултат) и да мисли, че следващата ръка ще представи един по-благоприятен аспект и следователно ще може да приключи добре играта. Обаче обикновено много по-често се случва да не стане така, следващата ръка също да се окаже губеща. Тогава разбъркваме отново и точките намаляват по същия начин. Тогава започваме да навлизаме във фаза на "лош късмет", не можем да мислим ясно, влиянието да не можем да приключим ръка и афектирането от нашите точки ни кара да мислим, че тестето е виновно. Може би програмата (в случай на компютърен пасианс) усложнява играта, за да не бъде превъртяна или слага капани на пътя ни когато това, което реално се случва е, че психологически сме афектирани от всяка загуба. Не става дума ръката на една игра да бъде по-сложна от друга, а по-скоро загубите на точки замъгляват разсъждението ни, фокуса ни и концентрацията ни за игра.

Точно същото се случва когато се оперира с валути. Можем да четем предишния параграф, но вместо да говорим за ръце на пасианс, да поговорим за пазарни операции и ще се види, че описанието и ефектът са едни и същи. Това, което не довежда до друга също толкова важна точка.

Докъде ще продължи "лошия късмет"?

Важно е да се отбележи, че една ръка на пасианс е напълно независима от друга. Фактът да изгубите ръка няма да има никакво влияние върху развитието на следващата ръка, няма причина ефект между ръцете, които се играят, всяка една от тях е независима от резултата, който се получава. Същото се случва на пазара - всяка операция, която се отваря и се затваря не влияе на друга, която се отваря в бъдеще, нито всяка затворена операция в нималото ще има последица върху резултата, който ще получим за някоя операция, която отваряме.

Този факт е важен, защото по този начин можем да определим, че лош късмет както в играта, така и при оперирането с валути не съществува извън главата на играча, извън главата на оператора. С това не отричам факта, че съществуват някои или няколко губещи последователни операции, кaто по същия начин могат да съществуват последователни печалби. Но това, което се опитвам да отбележа е, че фактът да получите "ралита" както добри, така и лоши, няма влияние между всеки един поотделно. Ако читателят и операторът мислят така, то е защото съществуват в неговия ум.

В очакване на печелившата ръка

За някои думата загуба може да има много силен оттенък. Определено би било много трудно да се намери някой, на който да му се стори приятно да загуби. Обикновено както в живота, така и в повечето от нашите дейности, в края на краищата желаем да спечелим възможно най-много и да избегнем загубата на всяка цена. Споменатото разсъждение се прилага по същия начин както когато човек играе пасианс така и когато оперира на валутния пазар.

А загубата е повече от дума. Трябва да кажа преди всичко, че думите са свързани с по-дълбоки въпроси. Да се разбере една идея, чувство, мисъл. По този начин загубата може да е свързана с много неща за много хора, но обикновено можем да кажем без страх да се объркаме, че може да е е свързано с въпроси като страх, уплаха, несигурност, промяна, неприятност, непоправимост. По този начин можем да разберем факта, че избягването на влизането в контакт с действия, ни приближава към загубата.

Както в случая на пасианса, така и при валутите, загубите са нещо неминуемо. Не е възможно да играете ръка или да отваряте операция без този факт, на който се излагаме да загуби. Въпреки това, от това което коментирахме в предишния параграф, може би на читателя може да му изглежда по-приятно да сменя фокуса от загубите в двете ситуации. Като се отваря дадена операция на пазара или се разбърква тесте с карти го правим определено, за да спечелим и да получим печалба, но по същия начин и в същото време навлизаме в разход, който трябва да приемем, за да получим печалбата, която търсим. Понякога няма да сме изцяло фокусирани, за да станем победители на споменатата печалба, от което разхода ще престане да има потенциала да генерира печалба и ще се превърне в загуба. Погледнато от този ъгъл загубите не са нищо повече от разходи, заради търсенето на печалбите, които искаме. Фактически в нашите печалби също влизаме в разходи, но те обикновено не се виждат тъй като са "затъмнени" от крайния резултат.

Така се виждат загубите от тази гледна точка, може да ни помогне да бъдем търпеливи в очакване да дойде печелившата игра, която да достигне операцията, от която ще получим нашите печалби. Ако тя обикновено не се случи, няма да представлява нищо повече от придобит разход (загуба) заради търсенето на същата.

Прибавяйки всички възможни карти

Като се оперира на пазара, е важно да се разширят възможно най-много предимствата. Като оператори трябва да съзнаваме както нашите предимства, за да ги разширим, така и нашите недостатъци, за да ги подобрим. С едно изречение: да се максимизират предимствата и да се минимизират недостатъците. Този факт може да се приложи също при играта на пасианс като се опитаме да натрупаме най-голямо количество точки с една ръка, макар тя да не се окаже завършена напълно. Да се държи в ума ни, че ефектът на една ръка няма да повлияе на развитието на друга, макар нашият ум да предпочете да мисли, че е така, да се държи фокусиран и търпелив, за да чака печелившата ръка. Споменатите предимства също могат да се приложат при опериране: да се приберат печалбите когато те се показват в нашата сметка, да се поддържаме търпеливи и фокусирани в очакване на движенията на пазара, да поддържаме нашия ливъридж нисък, да знаем, че една операция (печеливша или губеща) няма да повлияе на следващата ни операция при отваряне, да имаме добре дефинирани нивата, при които една операция е изгубила целия си потенциал да получаваме печалби.

При играта на пасианс, пазарът няма вина

Като играе на пасианс човек може да си помисли, че играе срещу тестето, когато в действителност това, което прави е да игра срещу себе си на база на вероятностите, които тестето ни показва. Няма никаква богиня на съдбата, която е злонамерена или благосклонна. Същото се случва при опериране. Не сме на пазара, за да спечелим пазара и да се смеем в лицето му, не сме там за да се възползваме от него и да се чувстваме доволни от самите себе си. Оперирането по този начин няма да направи нищо друго, освен да ни води през път без степени към провала.

Да оперираме с валути означава да можем да се възползваме когато пазарът ни го показва, означава да сме внимателни и фокусирани в предимствата, които можем да сложим на наша страна с цел да спечелим. Да бъдем търпеливи и съзнателни, че съществуват моменти, в които ще имаме загуби, но последните не са нищо друго освен разход при опериране на пазара. Разход, за да търсим печалба, която в споменатия случай не се оказва задоволителна. Въпреки това, това търсене ще ни накара да си дадем печалбите, ако осъзнаваме всичко преди това.

Пазарът е там за всеки, който търси печалби. Само с един клик трябва да види графиките и да се възползва, не е ли така? Златна мина!... но от всичко гореспоменато можем да видим, че фактически не е така. От всичко гореспоменато можем да разберем защо толкова хора започват, малко остават и още по-малко успяват.

Много е просто да се оперира на пазара. Много е просто да купувате или продавате една валута, стига да имате компютър и достъп до интернет. Въпреки това не е толкова просто да успеете да се сражавате с толкова аспекти, които да повлияят на споменатата операция, особено психологически.