Психологията на ези или тура, отваряне на операции

Един от най-сложните въпроси за нов или опитен оператор ми се струва "дърпането на спусъка", т.е. отварянето на операция. Ако към това добавим останалите променливи с тези, с които трябва да се борим когато взаимодействаме с пазара, резултатът може да стане катастрофален в нашия баланс, ако не познаваме последствията при отваряне на операции.

Наистина, какво е това, което ни кара да отваряме операция, било то за покупка или за продажба? За болшинството от операторите отговорът идва даден от факта, че "са сигурни" за това, което ще се случи на пазара или пък имат висока степен на сигурност или на доверие във вероятностите, които са определили на база на техния анализ. Но дори и така да е, колкото и да сме уверени, отварянето на операция може да се окаже много сложно. Много е фрустриращо да се види положителен сигнал за операция и след това да не се действа и да видим как нашата възможна операция щеше да ни подари добра печалба. Защо би се случило това?, отбелязвайки предишното в контекста на оператор, който току-що затваря операции с големи загуби и следователно болезнени. Не би ли ви изглеждало по-сложно от преди или дори много по-рисковано да се отварят следващите операции?

Съществуват елементи, които трябва да вземем предвид когато отваряме позиции, да наблюдаваме как всеки от тях влияе на стратегията ни. Това може да ни накара да вземаме по-добри решения.

ОПЕРИРАНЕ ИЗВЪН ПАЗАРА

Има нещо, което първо трябва да разберем. Психическата настройка, с която заставаме пред нашата платформа за операции оказва важно влияние върху изпълнението ни. Да оперираме под стрес или разтревожени може да ни накара да загубим концентрацията, пропускайки положителните сигнали за отваряне на позиции или да отваряме позиции със сигнали, които интерпретираме грешно, да съзнаваме, че този факт ще ни помогне когато оперираме.

Ако един човек се намира под голям стрес заради лични или други проблеми, без значение дали те са свързани с опериране с валути, умът му ще изпитва затруднения при концентрация, тъй като ще даде приоритет на решението на проблемите, които му създават по-голям стрес, без значение дали човекът е един от операторите с високи академични степени или някой с много опит. Просто неговото умствено състояние няма да бъде идеално за отваряне на операции.

Един достатъчно зрял оператор преди да опознае пазара, трябва да опознае себе си, за да знае кога се чувства максимално добре, за отваряне на операции и кога е по-добре да си вземе няколко часа, няколко дни или месеци, за да почувства напълно своите способности. Достатъчно са променливите, срещу които трябва да се сблъсква ден след ден на пазара, за да придобие лични и работни навици.

Пазарът ежедневно предоставя възможности. През целия ден, при много пресичания на валутите няма да се случи нищо, ако решим да си позволим лукса да не оперираме. Нашата ликвидност не е нещо, което се предлага всеки ден, сякаш я карат възможностите, които предлага пазара.

НЕСТАБИЛНОСТТА НА ПАЗАРА

Друг въпрос, който трябва да вземем предивд е, че като човешки същества сме проектирани по такъв начин, че да свързваме причина-следствие за събитията, които се случват около нас. Това осигурява стабилност в живота ни. Пазарът може да бъде много неща, но точно стабилен не е едно от тях. Като оператори не можем да очакване на получаваме печалби на определено число всеки месец в среда, която постоянно се променя. Фактически нашите печалби идват точно от нестабилността на пазара. Онзи, който търси стабилност като оператор на валутния пазар ще има много кратка кариера на него.

Отварянето на операция с очакване на "фиксирана" печалба всеки път ще наруши принципа, според който се развива пазара. Това, което можем да очакваме е да предвидим нива, от които очакваме печалби. Но това не означава, че пазарът ще изпълни очакванията ни, достигайки нивата, които сме пресметнали. Ако пазарът го направи веднъж, чудесно, значи сме късметлии, но оперирането на установени и точни нива няма да помогне да поддържаме стабилен нашия баланс. Това е иронията на пазара - да се държи гъвкав в мисленето, но стриктен в стратегиятата. Обратното само ще намали нашата ликвидност.

Не можем предварително да знаем колко ще спечелим преди да отворим нашата операция. Това, което можем да направим е да определим предварително колко сме склонни да оставим на пазара (загуби = разходи) в търсене на печалба, като осмисляме и стриктно спазваме нашия оперативен план.

НАЙ-ЛОШАТА ОТ ВСИЧКИ ЗАРАЗИ: КЪСМЕТА

Смятам, че най-лошото, което може да се случи на оператор е да има приливи и отливи с редица продължителни печалби или загуби. В случай на късмет, нямам нищо против продължителните и непрекъснати печалби. Те са добре дошли. Лошото не е това, лошото се случва в нас - еуфорията, прекаленото доверие, мисленето, че знаем повече за пазара, отколкото наистина знаем. Това са примери за вредите, които печелившия късмет може да ни причини с последващата загуба на контрол, която имахме и в същото време загуба на ликвидност в сметката ни.

Лошото на приливите и отливите са последствията за нашето настроение, концентрация, отчаяние, еуфория.

Преди това с тези писания засегнахме леко последствията от еуфорията, но специално в този случай ще ги видим в рамката на отваряне на операции. Всяка получена нова печалба при опериране повдига нашия дух и ни окуражава да продължаваме да оперираме. Това и фактът, че имаме повече пари в сметката си, може да ни накара да погледнем пазара като златна мина, която дава с пълни ръце. Да не говорим, че ако след десет или двадесет продължителни операции получим печалби без загуби. Нашата еуфория може да ни накара да помислим, че сме постигнали това, което малцина могат, да спечелим пазара.

Много ми е любопитно да се срещна с оператори и понякога със себе си. Да мисля, че пазарът ни е дал, ни е подарил, дори ни е "благословил" и след няколко месеца или дори дни да мислим по напълно противоположен начин спрямо пазара. Да го виждаме като предателски, неразбираем, опасна организация, която само си играе с нас, давайки, изкушавайки и отнемайки според нейните прищявки.

Приливите и отливите са детонаторът на мисли, които сами по себе си нямат нищо общо с пазара. Отварянето на операции, както след печалба, така и след загуба, има едни и същи последствия. Да го направим в една ситуация или друга не е повече, нито по-малко рисково (психологически погледнато), съмнението, риска, страха, доверието, увереността не са нещо, което създава пазара. Всичко това го създаваме ние самите в отговор на нашата история на опериране. Затова отварянето на операция след като сме получили печалби, изглежда много по-лесно, дори понякога забавно, но не е така когато сме изгубили важни проценти от нашия капитал. Изглежда най-трудното нещо на света да се осмелите да натиснете бутона за покупка или продажба на някоя валута, ако носим в себе си страха да продължаваме да губим. В двете ситуации на пазара не му пука дали отваряме позиции със страх или с увереност. Пазарът ще продължи курса си, колебаейки се в някаква посока на графиката и дефинирайки нива, които можем да считаме за сигнали за последващо действие.

ЕЗИ ИЛИ ТУРА НА ПАЗАРА

Лично на мен ми изглежда, че отварянето на операции е като хвърлянето на монета във въздуха и залагайки на определена страна, очаквайки да ни се падне. Ако спечели добре, увеличихме баланса си, ако се загуби, се прибират загубите и се търси следващата възможност.

Когато човек играе срещу друг, за да отгатне страната, на която ще падне хвърлената във въздуха монета (ези или тура), защо губещият участник не се отказва да играе, ако има, за да покрие залога и е заинтересуван да спечели? Защо загубата на ези или тура не го фрустрира или самата игра не предизвиква страх у него?

При играта на ези или тура с някого, очакваме да отгатнем резултата. Същото се случва при отваряне на операция. Съществената разлика е, че на ези или тура не извършваме предварителен анализ, касаещ резултата. Напротив, правим го когато искаме да отворим операция. Заради това загубата на ези или тура не ни кара да се чувстваме зле (в смисъл да сгрешим, ако изберем ези на монетата). Тъкмо обратното - грешката при отваряне на операция ни показва, че сме сгрешили при определянето на тенденция, опора, съпротива. Прави очевидна нашата грешка, при условие, че можехме да прекараме часове или дори дни анализирайки пазара.

За да асимилираме негативния ефект, който създава загуба в двете ситуации би трябвало да извършим анализ преди да изберем страна на монетата. В този случай би трябвало да вземем предвид силата, с която ще се хвърли монетата във въздуха, скоростта на вятъра, влажността, материалите, от които е направена монетата и още много променливи, за да се достигне до по-верен избор и въпреки това резултатът би могъл да бъде противоположен на това, което бихме пресметнали. Същото се случва и на пазара. Взимаме предвид много променливи когато го анализираме в търсене на положителни сигнали, определяме технически нива, в течение сме на новини, фундаментални послания, споделяме идеи във форуми и т.н. Всичко с цел да сме по-сигурни за това дали да купим или продадем валута. В крайна сметка няма значение колко сме учили или анализирали, резултатът може да бъде противоположен на предвиденото.

Когато вземем предвид това, което до момента е споменато в тази статия, моментът за отваряне на операции трябва да престане да бъде нещо травмиращо, нещо самодоволно при печалба или загуба, психологически може да бъде нещо като ези или тура и нищо повече.

Вярно е, че за да получим печалби дефинираме нива, над които ще отваряме операция. Трябва да определим нашите нива на прибиране на печалби и спиране на загуби, също така да знаем предварително, какво пазара може да направи и да не направи, за да действа последователно. Следваме фундаменталните новини и нашите технически индикатори. Всичко с цел да увеличим предимствата в наша полза в името на печалбата. Лично на мен ми се струва по-добре "да заложите" от една страна на пазара, отколкото да хвърлите монета във въздуха, за да получите пари. Обаче, в крайна сметка всичко се ограничава до един клик на платформата.

Ефективна стратегия не е онази, която само отчита най-добрите сигнали. Можем да имаме най-добрата услуга за сигнали и въпреки това парализиращ страх при отваряне на операции, който ни кара да ги подминем. Една добра стратегия има предвид аспекти като душевното състояние при опериране, умствената настройка, която може да се се противопостави на добър или лош късмет, начина, по който се противопоставяме, за да кликнем на платформата, за да купим или продадем валута. Разбира се, дори в плана са включени: подходящите за опериране часове, индикаторите, които ще ни дадат сигналите и т.н.

Ако оперираме под определени нива на прибиране на печалби и загуби, отварянето на операции няма защо да бъде плашещо. Единственото, което трябва да направим е да излезем на пазара и да го оставим да прави своето, очаквайки, че на база на нашия анализ ще бъдем на правилната страна на същия, в правилния момент. Ако това не се случи, съкращаваме нашите загуби и просто търсим следващата възможност, която можем да идентифицираме, за да спечелим.