Съвети при избор на онлайн брокер

Често се случва с бума на новите технологии финансовите пазари да са еволюирали и в днешно време все повече финансови операции да се извършват през интернет. Все повече потребители използват и достъпват финансовите пазари чрез онлайн брокер, за да извършват финансови транзакции.

Много е важно да направите серия от стъпки преди да изберете кой ще бъде брокера, с когото ще отворите сметка. Сред най-важните въпроси, които трябва да анализирате са следните:

Съвети при избирането на онлайн брокер

1º – Регулация:

Възможно най-важната точка, която трябва да имате предвид. Повечето онлайн брокери, които стават за инвеститори трябва да бъдат регулирани от някоя финансова регулаторна институция на европейско ниво. Най-известните са британската FCA, кипърската CySEC и в случая на Испания CNMV (Национална комисия за пазари и стойности). Защо е толкова важно един брокер да бъде регулиран от някоя от тези институции? Този въпрос има прост отговор: Това, че нашия брокер е регулиран означава, че в случай на банкрут на брокера, или ако изчезне за една нощ, инвеститорите ще бъдат предпазени от тези институции. В зависимост от регулаторната институция, от която брокера е регулиран, ще имаме поредица от гаранции или други. Например, в случая на британската FCA (Financial Conduct Authority), всички потребители, които имат сметка при брокер, който е регулиран от същата имат гаранция до 50,000€ в случай, че възникне някакъв проблем с брокера.

2º – Демо сметка:

Много е важно онлайн брокерът, с който искаме да отворим сметката да ни позволи да практикуваме с платформата, която ни предлага и да оперираме с фиктивни пари със същата. Защо? Първо, за да можем да свикнем с бизнес платформата и да видим дали ни пасва, дали е лесна за използване и освен това дали ни е бърза. Второ, защото не оперираме с реални пари, от което можем да видим как функционират операциите, как се купува и продава и т. н....

3º- Налични пазари:

Логично, ако например искаме да оперираме с акции за фирми, ще ни интересува това да си отворим онлайн брокер, който да ни позволи да оперираме с акции. Ако това, което искаме е да навлезем във валутния пазар, ще трябва да потърсим брокер, който да ни предложи този пазар. Според инвестиционните ни приоритети трябва да изберем един брокер или друг. Вярно е, че в днешно време има брокери, които ни предлагат да оперираме с множество различни пазари, и че са много пълни.

4º – Комисионни:

Това е въпросът, който не трябва да забравяме. Накрая комисионните ще ни "изядат" голяма част от потенциалните печалби, които сме могли да имаме. Колкото по-ниски са комисионните, които нашият брокер ни предлага, винаги ще бъде точка в наша полза. Вече е трудно да се печели оперирайки на финансовите пазари. Колкото по-малко допълнителни разходи имаме, толкова нашата доходност ще става все по-голяма в дългосрочен план.

В заключение на тази статия, би ми се искало да Ви посъветвам да търсите винаги повече информация и мнения за оналйн брокери в интернет преди да вземете решение да отворите сметка.